Pro-Form Architects

屋顶茶室

Rooftop Teahouse 

某建筑物屋顶茶室
Teahouse on top of an existing building

设计团队:王方戟,马海韵,肖潇
Project team: WANNG Fangji, MA Haiyun, XIAO Xiao

设计时间:2013年
Design period:2013

施工时间:2013年
Construction period: 2013

在一座平面接近圆形的建筑上,加建一座圆形的亭子。功能上是茶室及娱乐。这么处理景观上考虑的是从亭子中向外眺望时看到的景色,结构上考虑的是新结构与其下老结构之间的自然交接。为了让亭子有一种屋顶上独立小世界的感觉,从楼梯间通往亭子的廊道被设计成半开敞的,让人在尽量开敞的景色视野中逐渐接近亭子。

A pavilion with a round floor plan is added to the top of a building which also has a round plan. The pavilion serves as a teahouse and a place for entrainments. The design ensures the best view from the inside while concerning on the connection between new structure and the old ones. In order to make the pavilion a small private world, the path between the staircase and the pavilion is not enclosed, creating an open view for those who is approaching to the pavilion.

DSC 1728 300x200 屋顶茶室

DSC 1735 300x200 屋顶茶室

______________________________________

| 沪公网安备 | 31010902001866 |